maanantai 26. helmikuuta 2018

AFRIKKA

Afrikka-arki, mikä ihana asia! Kun Keniaan suunnatessa matkustaa aina samaan paikkaan, muodostuu reissussakin arki. Meidän reissun Afrikka-arkena me pelasimme golfia, luimme, söimme melko tasaisin väliajoin kolme kertaa päivässä ja satunnaisesti treffasimme tuttuja lounaan tai illallisen äärellä. Piipahdimme naapurissa päivittäin milloin minkäkin asian tiimoilta, ajoimme koiramme kanssa eläinlääkäriin keskustaan. Kävimme kaupassa ja ostimme hurjan hyvää mangojätskiä aivan luvattoman usein. Lämmitimme saunan ja rentouduimme sen löylyissä useampanakin iltana. Melko normaalia arkea, eikö totta?

Oliko se kuitenkaan aivan niin normaalia kuin tuosta voisi kuvitella? Ei, ei välttämättä. Golfin peluu tammikuussa on harvalle suomalaiselle arkea. Kovin epäarkipäiväistä on myös se, että kolme ihanaa ateriaa päivässä ilmaantuu tuosta vaan valmiina nenän eteen. Näin tapahtuakseen siun on oltava joko hotellissa, Tylypahkassa tai meidän tapauksessa maailman ihanimman kokin ruokapatojen ääressä. Emme siis kokanneet reissussa kertaakaan. Tuttavamme, ne, joita treffailimme silloin tällöin ovat amerikkalaisia, brittejä, skotteja, irlantilaisia, intialaisia, kenialaisia ja hollantilaisia. Melkoinen kansallisuuksien sillisalaatti tuo Green Park, hieman eri meininki kuin kotikaupungissamme.


PS. Postaus on pullollaan kuvia, en vaan osannut karsia enää enempää... Sori! :D
 
Eläinlääkärissä piipahtaminen sen sijaan on arkipäiväistä myös Keniassa. Olkoonkin että koira yrittää kiivetä auton ikkunasta ulos minkä ehtii ja eläinlääkärin edustalla paikalliset miltei poikkeuksetta kavahtavat koiraa, heille kun koira on joko kulkukoira tai tappamiseen koulutettu vahtikoira. Lemmikkikoirakulttuuria ei Keniassa kai juuri ole. Ostimme samalla reissulla erästä tiettyä koiranruokaa, sitäkään kun ei aina ole Naivashassa saataville.
 
Kauppaan on ajettava niin ikään Naivashaan asti, eikä ostoslistalla olevia juttuja välttämättä edes löydä tuosta Kenian 11. suurimmasta kaupungista. Tuorejuusto ja vastaavat meille normaalit maitotuotteet loistavat vain poissaolollaan ja esimerkiksi vispikerman ja voin löytyminen on tuurista kiinni. Meidän vakkarikaupan vieressä sijaitsee lihapuoti, mutta tällä reissulla myynnissä oli lähinnä ei-oota ja tilaa-tänään-saat-ehkä-ensi-viikolla. Onneksi muita greenparkilaisia kävi Nairobissa harva se päivä, muuten olisi jäänyt proteiinin saanti melko vähäiseksi. Vihannekset ja hedelmät sen sijaan ostetaan joko eräästä tietystä hedelmäkaupasta, jonka myyjä antaa meille aina kaupanpäällisiksi ihania vastapuristettuja mehuja ja smoothieita, tai suoraan lähellämme sijaitsevalta farmilta. Ainakin vihannekset ovat takuutuoreita!


Saunakin meiltä tosiaan Keniasta löytyy, joskin kiuas piti lähettää Suomesta kontissa ja kiuaskivet sullottiin aikanaan kaikkien reissaajien laukkuihin. Mitä lie tuumineet lentokentän läpivalaisussa... Me lämmitimme saunaa lähinnä siitä syystä, ettei lämmintä vettä meinannut tulla sitten millään ja illat ylängöllä ovat melko viileitä. Saunan jälkeen nukkumaan käydessä Keniassa on jo pilkkopimeää ja on miltei jännittävää maata pimeydessä ja kuunnella kaskaita, hyeenoita tai shakaaleita, mitä milloinkin. Eräs melko lähellä meitä asuva pariskunta mainitsi, että kaikkien muiden eläinten lisäksi alueella asustaa 6-7 leopardia. Siis leopardia! Kertoivatpa vielä yhden yksilön vaellelleen heidän pihalle kirkkaassa päivänvalossa. Tässä kohtaa olin kateudesta limenvihreä ja vannoin pyhästi viettäväni seuraavan reissun meidän autossa kamera valmiina jossain hieman syrjäisemmässä puskassa kunnes näen edes vilauksen noista aroista kissoista.


Enemmän ja vähemmän arkipäiväisiä juttuja mökillä ovat sähkökatkot ja maastopalot. Sähkökatkoista pääsimme nauttimaan aivan riittävän usein reissun aikana. Osa greenparkilaisista väittää rakastavansa noita hetkiä kun voi luvan kanssa sytyttää kynttilöitä ja vaan olla, mutta allekirjoittaneella meinasi fiilis lopahtaa akun loppuessa niin kännykästä, läppäristä kuin taskulampustakin ja vessahädän iskiessä. Yhdeksän henkeä, hieman vähemmän vessoja ja monituntinen sähkökatko eivät välttämättä toimi aivan yks yhteen. Sähkökatkojen lisäksi päästiin todistamaan useampaakin maastopaloa kuivaakin kuivemmissa olosuhteissa ja arvatkaapa mitä luikerteli meidänkin pihalla eräs ilta kenties juuri palon hätyyttämänä! No pythonhan siellä. Sinne meni kankkulan kaivoon miun kymmenen vuoden vakuuttelut itselleni siitä, ettei meidän tontilla ole yhtäkään etusormea isompaa käärmettä. Hyi.

Sellaista on Afrikka-arki. Sitä on ikään kuin omassa pienessä kuplassaan muiden Kenia-arkea elävien kanssa. Sellaista letkeää, mukavaa ja lämmintä arkea täynnä golfia ja kirjoja ja joskus myös pimeyttä ja epämiellyttäviä eläinvieraita. Onko teille ehtinyt muodostua pidemmillä reissuilla arkea ja rutiineja?

 We had an amazing time in Kenya earlier this year! Cause we travel always to the same destination we have our own routines and weekday life even on a vacation and it's pretty fun. It feels like we live inside a bubble when we are in Green Park; we meet our friends from all over the world, we do grocery shopping (often we don't find everything we would like to such as butter, meat etc...) and spend evenings reading with candlelight only (because of almost daily blackouts). I am already planning to go back, simply can't get enough, hah. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ihana!