maanantai 23. huhtikuuta 2018

Kotimaan reissuhaaveita

Ihanaa (ja ainakin täällä susirajalla varsin kylmää...) maanantaita mussukat! Lontoo kolkuttelee jo aivan oven takana enkä voisi olla enempää innoissani meidän reissusta, mutta ennen reissupostauksia ajattelin jakaa teidän kanssa miun muita reissuhaaveitani. Tällä kertaa en haaveile kaukomaille vaan reissuista Suomen rajojen sisällä. Jep, kummallista, tiedän. Viimeksi muistan haaveilleeni kotimaanmatkailusta asuessani Ranskassa, mutten tehnyt asialle mitään koko viime vuonna palattuani Suomeen. En käynyt missään. Eipäs kun kävin, töissä. Ehkä tuo 24/7 töiden teko koko kesän läpeensä oli osasyy sille, etten tehnyt viime kesänä mitään ja tänä vuonna aion ottaa itseäni niskasta kiinni. Kotimaa, tänä vuonna me ystävystytään. Mie lupaan.

On sääli miten harvoin Suomen kohteet tulevat edes mieleen reissuja suunnitellessa, vaikka meiltähän löytyy vaikka millä mitalla kiinnostavia paikkoja.




Ihan hävettää myöntää miten vähän tulee reissattua edes lähelle. Oikeasti helposti saavutettavia ja toteutettavia haaveita tälle vuodelle on yöpyä Imatran Valtionhotellissa (koska se näyttää ihan Disney-linnalle), piipahtaa kesällä pitkästä aikaa Verlassa ja vihdoin ja viimein ehtiä patikoimaan Repoveden kansallispuistoon. Vietin lapsuudessani monta kivaa kesää Kaunissaaren kallioisilla rannoilla ja sinne olisi todella mukavaa pistäytyä taas vaikkapa juhlistamaan muinaistulia elokuun lopulla.




Melko helposti ja miksei päiväreissunkin päässä olisi niin ikään monta kiinnostavaa paikkaa. Jyväskylän ympäristössä asuu paljon tuttuja ja aina kun eksyn sinne ihastun kaupunkiin ikihyvikseni, mutten silti saa koskaan aikaiseksi lähdettyä sinne ihan muuten vaan. Ihan jo pelkästään yö Hotelli Yöpuussa, illallinen Pöllöwaarissa ja lounas Taikurissa riittäisivät syiksi, joten tää on ehdottomasti sisällytettävä tämän kesän ämpärilistaan. Kolista olen haaveillut jo niin monena vuonna, etten edes pysy perässä laskuissa. Tänne haluaisin ainakin kolme kertaa; laskettelemaan, syksyllä ihailemaan ruskaa ja kesällä patikoimaan suomalaiseen sielunmaisemaan.




Savonlinnan Oopperajuhlat ovat aina kiinnostaneet ja olen jo monena vuonna vannonut nappaavani liput johonkin oopperaan. Well, ehkä tänä vuonna? Oopperajuhlien tunnelmaan olisi ihana liittää yö Hotelli Punkaharjussa ja ajelu kauniissa harjumaisemissa. Yksi ikuisesti bucket listilläni roikkunut kohde on Hollolassa sijaitseva Kiikunlähde. En voi uskoa käyneeni nuorempana Hollolassa silloin tällöin heppailemassa, mutten koskaan kuullutkaan tästä lähteestä? Kuvissa se ainakin näyttää niin kauniille, että pakkohan se on nähdä itsekin.




Lappi tuntuu keikkuvan haaveissani vuodesta ja vuodenajasta toiseen. En tunnu saavan tarpeekseni siitä, eikä ihme sillä eihän viikko vuodessa riitä mihinkään. Toivon isäni ja äitipuoleni suuntaavan Lappiin taas joulun kieppeillä, jotta voidaan sisarusteni ja poikaystäväni kanssa ihan vaan vahingossa tunkea mukaan. Tämän lisäksi miuta kiinnostaisi vuosien tauon jälkeen päästä haistelemaan syksyä ja ihailemaan ruskaa vaellukselle. Pitääkin ottaa asia puheeksi perheen kanssa. :)




Listausta paikoista tehdessäni huomasin, että iso osa kohteista on aivan Kuninkaantien liepeillä! Vaikkei tuota tietä enää fyysisesti täysimittaisena olekaan olemassa, olisi sitä silti mukava seurailla parhaansa mukaan vaikkapa road tripin merkeissä. Enemmän tai vähemmän matkan varrelta löytyy nimittäin idyllinen Fiskars, Tammisaari kauniine puisine rakennuksineen ja Porvoo vanhoine kaupunkeineen, Söderskärin majakkoineen ja Haikon kartanoineen. Nämä olisivat ehdottomasti kesäkohteita, kun taas Loviisassa olisi ihana pistäytyä juuri joulun alla!




En voi uskoa, etten ole koko 24 vuotta kestäneen elämäni aikana eksynyt kertaakaan Hankoon! Tähän on saatava muutos ja haaveiltiinkin taannoin työkaverini kanssa kesäisestä road tripistä tuonne Suomen eteläisimpään kolkkaan. Onhan kesäinen Hanko vaan nähtävä omin silmin! Samalla reissulla olisi hauskaa poiketa ihmettelemään oikean kesäkaupungin leimaa kantavaa Naantalia (jep, en ole koskaan käynyt esimerkiksi Muumimaailmassa), ihmetellä Yyterin hiekkadyynejä ja käydä ihastelemassa läntisen Suomen tunnelmaa Vaasassa.




Linnoja linnojen perään, nimittäin Savonlinnan Oopperajuhlien lisäksi miun listalta löytyy Vanajanlinna ja Suomenlinna. Vanajanlinnassa pysähdyttiin usein kesälomilla matkalla Tampereelle ja sinne on aina jotenkin kotoisaa palata. Olisi ihanaa pakata golfbägit autoon ja suunnata Vanajanlinnaan vaikkapa viikonlopuksi. Suomenlinna taasen löytyy siltä häpeälliseltä "en ole koskaan -listalta" ja nyt jos koskaan on korkea aika muuttaa se! Suomenlinna vaikuttaa kuvien ja historiansa perusteella kiinnostavalle ja yllättävän monipuoliselle päiväreissukohteelle. Sinne siis vielä tänä vuonna!




Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä miun ikuinen rakkaus Ahvenanmaa. Tänne haaveilen vähän kaiken aikaa, mutta erityisesti kesäsuunnitelmia rustaillessa Ahvenanmaa-innostus nostaa päätään. Tykkään ruotsinkielestä (joskaan sitä ei täällä idässä liiemmin tarvitse, jolloin se saa rauhassa ruostua), ruotsalaisesta kulttuurista ja saariston tunnelmasta. Rakastan ihania pieniä kyliä, kyläkauppoja ja mitä suloisimpia kesämökkejä ja pitsihuviloita. Parasta olisi päästä huristelemaan pitkin saaristoa polkupyörällä ja yöpyä jollain supersympaattisella leirintäalueella. Tai sitten vaikka täällä! Tai okei, ihan parasta olisi vuokrata purjevene ja purjehtia ympäriinsä, mutta ehkä fillari on enemmän meikäläisen budjettiin sopiva ratkaisu.

1 kommentti:

  1. Siis vitsit meillä on kotimaassakin ihan hurjasti kauniita paikkoja!<3 Oon myös listannut ihania kaupunkeja mihin on päästävä tänä vuonna käymään ;)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ihana!