sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Uuden au pairin muistilista

Sängynpohjaterkut täältä hei! Tappoflunssa yrittää nitistää miut, mutta luojan kiitos on tavallaan vapaapäivä. Tai siis ainakin vielä muutama tunti aikaa saada ittensä takaisin elävien kirjoihin. Hostisä työnsi miun sylin täyteen troppeja eilen illalla ja käski olla kuolematta. Kuulemma voidaan maanantaina keskustella asiasta, mikäli haluan vielä silloin heittää veivini tappoflunssan suosiollisella avustuksella. Että niin. Miulla oli kamalasti suunnitelmia tälle viikonlopulle. Lounasta Annecyssa, picniciä muitten auppistyttöjen kanssa Genevessä ja vaikka mitä! Mutta koska flunssa ja Suomen syksyyn verrattavissa oleva sää, niin ei sitten. Jottei blogi jäisi aivan heitteille, ajattelin kaivaa sunnuntain iloksi (?) luonnos-kansiosta edes jotain luettavaa. Toivottavasti ensi viikolla olisi tarjota jotain vähän mielekkäämpää tai edes niitä omaottamia kuvia kuvitukseksi...

En voi väittää olevani mikään asiantuntija mitä tulee aupairiksi hakemiseen, mutta lähtemällä itse hommaan hieman liian takki auki, tiedän nyt, mihin kiinnittäisin enemmän huomiota, jos hakisin uudelleen. Ajattelin jakaa omat vinkkini aupair-vuotta miettivälle ja oikean perheen löytämisen kanssa ponnistelevalle. Luulen ja toivon näiden olevan suurimmalle osalle itsestäänselvyyksiä, mutta mikäli joku saa näistä jotain irti, hyvä!

Minne haluat? Onko jokin kieli, josta haluaisit sujuvan? Kiinnostaako jonkun maan kulttuuri? Mikäli etsit perhettä jonkin aupair-sivuston (new aupairaupairworld) kautta, on valittavanasi yleensä neljä tai viisi kohdemaata. Niinpä on hyvä olla pieni käsitys siitä minne päin maailmaa sitä onkaan pyrkimässä. Entäs sitten kaupunki? Mieti, mitä haluat tehdä vuotesi aikana? Jos shoppailu, kulttuuri tai kovin hektinen elämä ei ole sinua varten, voit aivan hyvin suunnata pienempäänkin kaupunkiin. Mikäli puolivuotinen tai vuosi pienessä kylässä saa ihosi kananlihalle, hakeudu isompaan kaupunkiin tai ainakin isomman kaupungin lähelle. Mikäli yksinolo ei nappaa, ota etukäteen selvää onko alueella paljon muita au paireja tai nannyja tai esimerkiksi yliopisto vaihto-opiskelijoineen. "Vain puolen tunnin/45 minuutin tms matka isoon kaupunkiin" saattaa ilmoituksessa kuulostaa houkuttelevalle. Sehän ei ole Suomen välimatkoihin tottuneelle homma eikä mikään! Mieti kuitenkin haluatko käydä kaupungilla myös esimerkiksi arki-iltoina. Tällöin puolenkin tunnin matka saattaa olla liian pitkä olettaen, että työskentelet vähintään illansuuhun saakka.




Millainen perhe? Montako lasta? Minkä ikäisiä? Lemmikkejä? Mitä mieltä ovat esimerkiksi bloggaamisesta? Television katselusta ja puhelimen käytöstä? Entä alkoholi? Jokaisella aupairiksi pyrkivällä lienee kokemusta lasten vahtimisesta. On tärkeää tehdä itselle selväksi millaisten lasten kanssa viihtyy ja montako lasta on itselle liikaa. Kolme lasta menee varmasti aivan passelisti, kunhan edes yksi lapsista on jo hieman omatoimisemmassa iässä. Mieti, oletko parempi leikkimään päivästä toiseen legoilla, barbeilla ja kasaamaan palapelejä, vai onko sydäntäsi lähellä aktiivisemmat leikit vesi- ja tyynysotineen. Luuletko itse nauttivasi enemmän hieman vaativammista lautapeleistä ja leikeistä, vai riemastutko päivä toisensa jälkeen samasta palikkapelistä? On tärkeää, että aupair tykkää itsekin siitä mitä tekee. Kysele rohkeasti perheen vapaa-ajanviettotavoista, kiinnostuksen kohteista, sun muusta mieltäsi askarruttavasta. Paljon kyselevä kandidaatti antaa aidosti kiinnostuneen vaikutelman itsestään!




Parisuhde, mahdollisuus matkustaa jne? Varsinkin, jos olet parisuhteessa tai kyseessä on pidempi pesti, jonka aikana haluat omakustanteisesti lentää moikkaamaan perhettäsi, on varsin suotavaa tsekata lentoja jo etukäteen. Mikäli maalla tai kaupungilla ei ole sinulle sen suurempaa merkitystä, kannattaa valita kaupunki, josta on edes verrattain helppoa ja edullista lentää Suomeen. On ikävää huomata kohteessa, että täältähän on muuten kamalan hankalaa päästä käymään kotona. Mikäli sovit aupair-pestistäsi jo hyvissä ajoin, voit aivan hyvin neuvotella vapaat viikonloput jo reilusti etukäteen ja varata lentoliputkin huomattavasti edullisemmin. Sama pätee myös kohdemaan sisällä matkustamiseen ja esimerkiksi juna- ja bussiliput ovat sitä halvempia, mitä aiemmin ne varaa.




Sopimus, vapaat ja joustaminen. Tämä on se kinkkisin osa-alue ainakin itselle. Suomalaiset tyytyvät usein siihen mitä annetaan ja omien etujen valvominen ja vaatiminen ovat monelle kovin vieraita asioita. Aupairiksi lähdetään usein todella nuorena, jolloin silmät saattavat olla liian siniset eikä uskallusta omien etujen valvomiseen ole. Useissa maissa on käytössä maan virallinen sopimuspohja aupaireille. Esimerkiksi Ranskassa tällainen on ja tämä sopimus määrittelee pitkälti työviikon, työtunnit ja palkan. Mikäli sinulle on kuitenkin luvattu esimerkiksi kaksi vapaata viikossa tai sopimuksen velvoittamaa palkkaa enemmän palkkaa ole tarkkana, että nämä kirjataan sopimukseen yhtä lailla! Osassa sopimuksista on kohta, jossa (yleensä) 30 viikkotyötunnin lisäksi hostfamily voi velvoittaa sinut hoitamaan lapsia tarvittaessa. Jotta et joudu kuitenkaan työskentelemään kuin kotitonttu, suosittelen, että ehdotat tähän kohtaan lisättäväksi viikkokohtaisen maksimituntimäärän. Kannattaa myös tehdä selväksi hostfamilylle, että jos sinun oletetaan olevan joustava, oletat samaa myös tarvittaessa heiltä. Vaikka au pairina olo ei aina työltä tunnukaan, on se sitä silti. Huonoinakin päivinä, hieman kipeänä tai väsyneenä on vain jostain löydettävä se iloinen oma itsensä. Vastavuoroisesti tarvitset lepoa, vapaata ja ns nollaamista. Pidä huolta, että sinulla on omaa aikaa! Pähkinänkuoressa, muista pyytää kirjallisena kaikki sinulle luvattu!

Kaiken tämän lisäksi muista nauttia kokemuksesta ja tee siitä parhaasi mukaan omannäköisesi. :)


Kuvat / Pinterest

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ihana!