lauantai 24. syyskuuta 2016

Passi, hammasharja ja jotain keltaista

Muistan kouvolalaisen rokotehoitajan aikanaan käskeneen Keniaan halajavia kääntymään rokote- ja lääkeasioissa mamani puoleen. Ilmeisesti jokunen reissu päiväntasaajalle oli tehnyt tehtävänsä ja mamani osasi suositella oikeita troppeja kokemuksen syvällä rintaäänellä. Fakta kuitenkin on se, ettei Keniaan ole menemistä ilman asianmukaisia, voimassaolevia rokotuksia ja lääkkeitä. Terveyskeskuksien rokotehoitajat tai työterveyslääkärit osaavat tarkistaa juuri sinun tarvitsemat rokotteet ja lääkkeet, mutta tässä pientä listaa siitä, mitä tarvitsee muistaa Afrikkaan lähtiessä.
Tarvittavista rokotuksista onneksi iso osa kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja on sitä kautta useimmilla meistä voimassa. Nämä kannattaa kuitenkin hoitajan kanssa käydä läpi, sillä osa näistäkin vanhenee aikanaan - kurkkumätä, jäykkäkouristus, tuhkarokko, vihurirokko, sikotauti.

Hepatiitti A, kaksiosainen rokote, jonka ensimmäinen osa otettava vähintään 2 viikkoa ennen matkalle lähtöä ja toinen osa vähintään 6 kuukautta myöhemmin. Rokote antaa suojan vähintään 30 vuodeksi, mahdollisesti koko eliniän ajaksi.

Hepatiitti B, kolmiosainen rokote. Ensimmäinen osa otetaan vähintään 4 viikkoa ennen matkaa, toinen osa juuri ennen matkalle lähtöä ja viimeinen osa 6 kuukautta ensimmäisestä. Suoja elinikäinen, onneksi, t piikkikammoinen! Hepatiitithan usealla suomalaisella on hoidossa hyvän valistuksen ansiosta.

Keltakuumerokote otetaan viimeistään 10 vuorokautta ennen matkalle lähtöä ja se antaa suojan 10 vuodeksi. Tätä saatetaan matkustaessa kysyä ja esimerkiksi Keniaan mennessä on hyvä pitää keltainen rokotuskortti visusti mukana!Lavantautirokote otetaan 2 viikkoa ennen matkaa ja sen jälkeen tehoste 1-3 vuoden välein. Vaikka tätäkin työterveyshoitaja miulle suositteli, en ole tainnut koko rokotetta vielä koskaan ottaa. Lavantautia vastaan voi taistella hyvällä hygienialla ja se on ainakin tähän mennessä riittänyt. :)

Meningokokkitaudit, rokote otetaan 10-14 vuorokautta ennen reissua ja se antaa suojan 3-5 vuodeksi kerrallaan, joskaan tavallinen turisti tätä harvoin tarvitsee.

Influenssaa vastaan rokottautumista suositellaan Keniaankin lähtiessä varsinkin, jos kuulut riskiryhmään. Itse en ole jaksanut ottaa (lue: välttelen piikkejä minkä pystyn...)

Malariaa vastaan Suomessa ei ole tarjolla rokotetta, joskin sellainen esimerkiksi Keniasta löytyy. Sen sijaan erilaisia estolääkityksiä löytyy jos jonkinmoista, tässäkin asiassa suosittelen konsultoimaan omaa hoitajaa/lääkäriä. Itse en ole malarialääkkeitä syönyt kuin kerran elämässäni, sillä niillä alueilla, joissa Keniassa olen pääasiassa matkustellut, ei malariaa esiinny. Koska kyseessä ovat samat lääkkeet joita syödään malarian iskiessä, en näe järkeväksi syödä niitä turhan tähden.

Summa summarum, muista pakata Keniaan lähtiessä passin ja hammasharjan lisäksi matkalaukkuun myös keltainen rokotekortti ja pidä huolta, että rokotteesi ovat kunnossa! Lisätietoa sitä kaipaavalle löytyy esimerkiksi rokote.fi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi ihana!